גינקו-אונקולוגיה

סרטן הרחם

התסמין השכיח ביותר של סרטן הרחם הוא דימום חריג מהנרתיק, למשל דימום בין מחזורי וסת, דימום חזק מהרגיל בזמן וסת, או דימום בנשים לאחר גיל המעבר. במקרה של דימום כזה עלייך להיבדק – גם אם ביצעת לאחרונה בדיקת משטח מצוואר הרחם והתוצאה הייתה תקינה. הסיבה לצורך בבדיקה מחודשת היא שבבדיקת צוואר הרחם נלקחים תאים מאזור זה בלבד, ורק לעיתים רחוקות ניתן לגלות באמצעותה גידול ברחם.

דימום חריג או לא סדיר יכול להעיד גם על מצב לא סרטני, כגון גידול שפיר ברחם, אך כל הופעה שלו מצריכה בדיקה.

תסמינים נוספים כוללים כאבים באזור האגן, הפרשות חריגות מן הנרתיק, ירידה בלתי מוסברת במשקל או גוש נמוש.

בדיקות שונות יכולות להצביע על חשש לקיום סרטן הרחם, אך רק ביופסיה מאפשרת אבחנה מדויקת. בביופסיה דוגמים תאים או רקמה מתוך רירית הרחם. הדגימה נבדקת במיקרוסקופ בידי רופא מומחה (פתולוג), במטרה לאתר תאים סרטניים. אם נמצאו כאלה, ניתן לזהות גם את סוג הסרטן.


שיטות לנטילת ביופסיה

ביופסיה בשאיבה – בדיקת פיפל (Pipelle)

במרבית המקרים ניתן לבצע את בדיקת הביופסיה בשאיבה במרפאה, ללא הרדמה. לפני הבדיקה ירחיב הרופא את הנרתיק באמצעות ספקולום (מפשק). לאחר מכן תוחדר אל הרחם צינורית עדינה דרך הנרתיק וצוואר הרחם. הרופאה תשאב רקמה מרירית הרחם אל הצינורית. בעת הבדיקה את עלולה לחוש התכווצויות כמו בזמן הווסת, אך תחושה זו חולפת בתוך כמה דקות. לאחר הבדיקה ייתכן שתסבלי מדימום קל או מאי נוחות, כמו בזמן המחזור החודשי.

 גידולי סרטן הרחם מאובחנים בשלב מוקדם, לפני שהם מתפשטים אל מחוץ לרחם. מסיבה זו ניתן לרפא את רוב החולות באמצעות ניתוח לכריתת הרחם (היסטרקטומיה), עם כריתת החצוצרות והשחלות או בלעדיה. בניתוח יילקחו דגימות תאים (ביופסיה) מבלוטות הלימפה, כדי לוודא שהגידול לא התפשט אליהן. לנשים שמסיבות בריאותיות אינן יכולות לעבור הרדמה כללית, יוצע טיפול בקרינה או טיפול הורמונלי.

ניתוח

ניתוח שכולל כריתת רחם הוא הטיפול העיקרי בסרטן של רירית הרחם.

כריתת רחם מלאה (Total hysterectomy),בניתוח מסירים את הרחם ואת צוואר הרחם. במקרים מסוימים תבוצע כריתת רחם רדיקלית (Radical Hysterectomy), הכוללת הסרה של הרחם, צוואר הרחם, החלק העליון של הנרתיק והרקמות הסמוכות.

במטופלות לאחר גיל המעבר, יבוצע בדרך כלל גם ניתוח כריתה דו-צדדית של החצוצרות והשחלות (bilateral Salpingo-Oophorectomy).

הניתוח יתבצע לפרוסקופית, גישה פתוחה או רובוטית.
כריתת רחם בלפרסקופיה – חתכים קטנים (ארבעה) בדופן הבטן ומחדיר דרכם מכשור כירורגי קטן עם לפרוסקופ (צינור מתכתי אופטי שלקצהו מחוברת מצלמה). בניתוח מוציאים את הרחם, עם או ללא הטפולות (השחלות והחצוצרות), דרך הנרתיק. ההתאוששות אחרי ניתוח מסוג זה מהירה יותר, אולם הוא אינו מתאים לכל אחת.

כריתת רחם בגישה פתוחה- כריתת רחם דרך חתך לרוחב הבטן 

כריתת רחם בלפרסקופיה רובוטית – ניתוח לפרוסקופי בו המנתח מפעיל מערכת זרועות מכנית, האוחזת את מכשירי הניתוח (מספריים, מחזיקי מחט וכו'), ומניע אותם בתוך גוף המטופל. יתרונות הרובוט הם בטכנולוגיה האופטית המתקדמת, המעבירה משדה הניתוח תמונה תלת- ממדית באיכות גבוהה (HD), המאפשרת למנתח לצפות בפרטים עדינים ומדויקים יותר ממה שמתאפשר באמצעות ראייה רגילה.

כריתת בלוטות לימפה – לעיתים במהלך הניתוח יוסרו חלק מבלוטות הלימפה שנמצאו באגן ומסביב לכלי הדם הגדולים בחלק האחורי של הבטן, ויישלחו לבדיקה על מנת לברר אם הן נגועות.